Czym smarować chleb na diecie czyli masło czy margaryna?

0
75

Osoby na diecie doskonale wiedza, że kluczem do sukcesu jest zmiana nawyków żywieniowych. To nie może być zmiana na chwilę, ale już na całe życie. Warto zaprzyjaźnić się z nowym menu, ponieważ trzeba będzie odżywiać się w ten sposób już zawsze.

Zmiana codzienych nawyków

Każdy ma jakieś codzienne nawyki żywieniowe. Być może jest to rozpoczynanie dnia od kubka kawy, codzienny słodki batonik po południu albo obfita kolacja. Większość Polaków na śniadanie, drugie śniadanie i kolację spożywa chleb. To wręcz podstawa piramidy żywieniowej w Polsce. Królują tutaj kanapki. Czy chleb jest zdrowy? To zależy z jakiej mąki zostanie upieczony. Zdrowemu człowiekowi raczej nie zaszkodzi nawet chleb pszenny, jednak ktoś, kto na przykład cierpi na insulinooporność albo cukrzycę, nie powinien jeść białego pieczywa. Niektórym ludziom szkodzi gluten. Dlatego też trzeba będzie te codzienne nawyki zmienić i polubić inny rodzaj pieczywa albo w ogóle wykluczyć z diety chleb. Jednak większość osób może jeść chleb, trzeba będzie tylko zmienić jego rodzaj. Na przykład z białego na ciemny i pełnoziarnisty. To najprostszy sposób, aby jeść bardziej zdrowo.

Chleb i coś do chleba

Nie samym chlebem żyje człowiek. Coś trzeba do tego chleba dodać. Najczęściej jest to wędlina i ser oraz warzywa, ogórek czy pomidor. Popularne są też różne pasty warzywne, robione samodzielnie w domu albo zakupione w sklepie. Można też zrobić jajecznicę, z chlebem smakuje wybornie. Chleb i kiełbaski na gorąco, a do tego musztarda, również brzmią smakowicie. Warto testować różne warianty, aby jeść różnorodnie. Wtedy dieta będzie bogata we wszystkie minerały i składniki odżywcze. Nie będzie brakowało w diecie witamin. Nie wolno zapisać o czymś do smarowania chleba. Zwykle w większości domów smaruje się chleb masłem. Czym smarować chleb na diecie? Eksperci od lat spierają się co jest lepsze, masło czy margaryna. Może odrobina masła nie zaszkodzi nawet na diecie? Można jednak wybrać tłuszcz roślinny czyli margarynę. Można też w ogóle zrezygnować ze smarowania pieczywa. W takiej sytuacji trzeba na nowo przyzwyczaić swoje kubki smakowe do tego, że nie będzie smaku masła czy margaryny na chlebie.

Siła przyzwyczajenia i nowe nawyki

Zwykle zmiana nawyków jest bardzo trudna. Później jednak przychodzi etap, że to co było nowe i trudne, staje się jasne i oczywiste. Ludzie nie wyobrażają sobie już zjeść czegoś słodkiego, ponieważ kubki smakowe przyzwyczaiły się do innego smaku. To co kiedyś było normalne i smaczne, po pewnym czasie bez jedzenia cukru, staje się zbyt słodkie. Siła przyzwyczajenia i nawyki mają tutaj ogromne znaczenie. Każdy, kto był już na diecie, wie, że najgorsze są pierwsze tygodnie. Wtedy najbardziej ciągnie do tego co zakazane. Później po kilku tygodniach, głód i apetyt nie są już tak silne jak na początku. Można się przyzwyczaić do nowych smaków. Zwykle rezygnacja z jedzenia słodyczy i jedzenia smażonych potraw jest najtrudniejsza, jednak warto zawsze mieć przed sobą cel i do niego dążyć.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here