klinikawizjiestetycznej.pl

Zdrowy styl życia

Porady

Budka z goframi – jaki sprzęt potrzebujesz do otwarcia

Prowadząc budkę z goframi i lodami w okolicy morza lub jeziora albo blisko miejskich atrakcji turystycznych, można zarobić nawet kilkanaście tysięcy złotych w ciągu miesiąca. Trzeba mieć jednak na uwadze to, że jest to biznes wyłącznie sezonowy, który przynosi zyski od początku maja do końca września. Przed rozpoczęciem prowadzenia biznesu należy spełnić szereg formalności oraz zakupić niezbędny sprzęt, taki jak dystrybutor do lodów czy profesjonalna gofrownica.

Jaki jest niezbędny sprzęt do budki z goframi?

Każdy, kto chce prowadzić profesjonalny punkt z lodami i goframi, musi zainwestować w odpowiedniej jakości sprzęt. Urządzeniem nr 1 jest oczywiście profesjonalna gofrownica. Można zdecydować się na najwyższej klasy urządzenie za kilkanaście tysięcy zł albo postawić na tańszą używaną maszynę. Alternatywnym rozwiązaniem jest wypożyczenie gofrownicy, dzięki czemu zdecydowanie obniżamy koszty całej inwestycji.

Trzeba również zastanowić się nad tym, czy w pomieszczeniu będzie klimatyzacja. Jeżeli nie to warto rozważyć zakup sprzętu chłodzącego wodą, dzięki czemu wytwarzane ciepło będzie emitowane na zewnątrz.

Jeżeli w ofercie planujemy mieć lody gałkowe, to potrzebna będzie także profesjonalna lada chłodnicza. Do gofrów i naleśników wymagana będzie zarówno gofrownica, jak i maszyna do smażenia naleśników i przygotowywania bitej śmietany.

Co musi posiadać punkt z goframi i lodami?

Lokale oferujące gofry i lody muszą być odpowiednio wyposażone. Niezbędnym urządzeniem będzie dystrybutor do lodów. W tym przypadku można zakupić nowe urządzenie, tańsze używane albo zdecydować się na wynajem. Automat może produkować lody jednosmakowe lub wielosmakowe.

Oprócz gofrownicy i dystrybutora do lodów, potrzebna jest również lada, witryny mroźnicze, lodówka i zamrażarki. Jeżeli chcemy serwować również kawę, to także będziemy musieli zainwestować w automat do kawy.

Wyposażenie gastronomiczne budki z lodami i goframi

Niezależnie od tego, czy decydujemy się na otworzenie stacjonarnego czy mobilnego punktu z lodami i goframi, będziemy potrzebować odpowiedniego sprzętu. Oczywiście niezbędna jest gofrownica gastronomiczna oraz dystrybutor do lodów. Do rozdrabniania owoców i warzyw przydatny będzie blender.

Warto także pomyśleć o konserwatorze do lodów, które można nakładać na gofry. Żeby dobrze zaprezentować wszystkie dostępne produkty potrzebna będzie witryna mroźnicza. Natomiast w przypadku gdy chcemy stworzyć dla klientów miejsce do spożywania lodów i gofrów, będziemy potrzebować również stolików i krzesełek.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.