klinikawizjiestetycznej.pl

Zdrowy styl życia

Dieta

Z czym jeść wafle ryżowe

Wafle ryżowe są zrobione z białego lub brązowego ryżu, który jest odpowiednio przygotowanego przy pomocy wysokiej temperatury i ciśnienia. 

Wafle są bardzo popularne wśród osób na diecie i zaczynających zdrowy tryb życia. Mimo że są źródłem skrobi i węglowodanów wafle na pewno są zdrowszą alternatywą dla słodyczy, chipsów czy chrupek. Warto jednak wiedzieć, że jeden wafel ma 36-39 kcal, podczas kiedy kromka chleba razowego ma 22 kcal. Osoby na diecie muszą uważać, by niewinna przekąska nie stała się nieplanowanym nadmiarem kalorii.

Wafle ryżowe bez przeszkód można spożywać bez żadnych dodatków, zwłaszcza podczas napadu głodu, są łatwo dostępne w każdym sklepie spożywczym, dzięki czemu łatwiej podejmować dobre decyzje dotyczące zdrowego odżywania się. Wafle można spożywać na wiele sposobów, różne dodatki sprawiają, że smak wafli będzie za każdym razem inny. Więc z czym jeść wafle ryżowe?

Wafle ryżowe jako śniadanie lub kolacja
Pieczywo białe z powodzeniem można zastąpić waflami ryżowymi, wciąż jedząc pełnowartościowe i sycące posiłki. 

Wędliny – wszystkie można łączyć z waflami ryżowymi, jednak warto pamiętać, że będąc na diecie najlepiej wybierać chude wędliny, które są lepsze dla zdrowia i mniej kaloryczne. Szczególnie są polecane wędliny z drobiu i indyka.

Sery – każdy rodzaj sera będzie bardzo smaczny z waflami, zaleca się jedynie kontrolować kaloryczność. 

Jajka – białko jest niezwykle ważne w diecie, przede wszystkim u osób trenujących. Białko jest sycące, więc odpowiednia jego ilość zabezpiecza przed napadami głodu. 

Warzywa – wszelkie świeże warzywa pięknie wyglądają na waflach ryżowych i równie smacznie smakują. Dla urozmaicenia warto również wypróbować warzywa konserwowane, pieczone lub duszone. 

Pasty kanapkowe – na diecie najlepiej wybierać domowej roboty pasty, który skład jest znany. Wafle z pastą jajeczną, rybną, warzywną czy twarogową już po pierwszym kęsie na pewno zadowoli każde podniebienie. 

Wafle Ryżowe na słodko
Jest czas i miejsce na słodką przekąskę.
Zdrowo, szybko i bez wyrzutów sumienia.

Dżemy i konfitura – posmarowane wafle tą słodyczą sprawia, że ochota na coś słodkiego natychmiast zostanie zaspokojona. Warto jednak wiedzieć, że niektóre dżemy/konfitury mają dużą zawartość cukrów, warto przed zakupem popatrzeć na skład,  by wybrać najzdrowszy produkt. 

Jogurt – trochę jogurtu naturalnego wymieszanego z kawałkami dowolnego owocu i gotowe! 

Sezon miodowy – rozkruszone na drobno orzechy włoskie z dodatkiem miodu to niebezpieczna słodycz, którą trzeba podawać w małych ilościach.

Owoce letnie – truskawka, malina, borówka czy wiśnia. Wafle z owocami to zdrowa i słodka przekąska, która na stałe zagości w menu, każdego łasucha. 

Ferrero Roche – jest to specjalny deser, który można zrobić samodzielnie w  wersji fit. Wystarczy zmieszać ze sobą łyżkę serka homogenizowanego i łyżkę sera mascarpone, dodać łyżeczkę syropu klonowego, łyżeczkę kakao i trochę rozdrobnionych orzechów.

Banan z tofee – po zalaniu daktyli wrzątkiem, trzeba odczekać 30 min, a następnie wymieszać w blenderze.  Na ten słodki karmel wystarczy nałożyć kilka cienkich plasterków banana i gotowe.